Hvad dækker det blå sygesikringskort?

I Danmark har vi gratis adgang til læger, sygehuse og meget, meget andet med vores klassiske, gule sygesikringsbevis. Beviset er uomtvisteligt, og det giver ret til den fulde pakke - men det gælder kun indenfor landets grænser. Af netop denne grund skal du have fingrene i et blåt sygesikringskort, hvis du skal rejse til et andet europæisk land. Men hvad dækker dette anderledes farvede kort, og på hvilke områder bør du i stedet have en rejseforsikring? Det vil vi forsøge at gøre dig klogere på her ?

Sponsoreret indhold
Hvilket sygesikringskort?

Artiklen er udviklet i samarbejde med Rejsepriser.dk, som ved alt om rejser og priserne herom. 

Hvordan fungerer det blå sygesikringskort?

Det blå sygesikringskort fungerer på nøjagtig samme måde som dit danske ditto. Det udgør et bevis på, at du er bosiddende i et andet europæisk land, og det giver dig ret til behandling på lige vilkår med de andre borgere i det land, du befinder dig i. Du har altså ikke nødvendigvis adgang til alle de forskellige services, som vi har herhjemme, og i mange tilfælde vil f.eks. lægebesøg være en udgift af egen lomme. Det koster ikke noget at anskaffe sig et blå sygesikringskort, men det skal til gengæld fornyes hver femte år. Som allerede skrevet gælder kortet i de andre EU-lande, ligesom det inkluderer rejser i Norge, Liechtenstein, Island og Schweiz. Dermed vil du i mange tilfælde være rigtig godt dækket uden en rejseforsikring i de fleste, europæiske lande.

Hvad dækker det blå sygesikringskort?

Generelt set dækker det blå sygesikringskort alle de sundhedsydelser, som borgerne i dit opholdsland kan benytte sig af. Dette kan f.eks. være adgangen til gratis sygehusbehandling ved akutte behov, ligesom du i nogle lande kan komme gratis til lægen, hvis du eksempelvis får halsbetændelse.

Mange EU-lande har dog meget begrænsede, offentlige sundhedssystemer, og i nogle tilfælde kan du blive bedt om at lægge ud af egen lomme, hvis du skal modtage den påkrævede behandling. Derfor er det en rigtig god idé at undersøge forholdene i de lande, du rejser til, inden du tager afsted. Hvis mulighederne for behandling med det blå sygesikringskort er for dårlige, så bør du altid tegne en privat rejseforsikring, der kan dække de uforudsete udgifter for dig.

Hvornår dækker det blå sygesikringskort ikke dine udgifter?

Det blå sygesikringskort dækker aldrig eventuelle udgifter til hjemtransport fra et EU-land og til den danske grænse. Behandlingen kan dermed ikke gratis blive flyttet til Danmark, medmindre du har en god rejseforsikring. Dette gælder dog ikke for rejser til de andre Skandinaviske lande, der har aftaler om hjemtransport imellem sig.

Herudover kan du komme til at betale for sygetransport i det land, du bliver syg i. Dette kan f.eks. være udgiften til en taxa til sygehuset eller ligefrem udgiften til en ambulance, hvis en sådan er påkrævet. Igen: Hvis du rejser til et land, hvor dette ikke er en del af den offentlige sygesikring, så bør du overveje en privat rejseforsikring som supplement.

Til sidst gælder det blå sygesikringskort ikke til behandlinger, der kan vente med at sættes i gang, indtil du er hjemme fra ferien igen. Du kan altså ikke forvente at modtage gratis behandling, hvis det ikke er noget akut. I det hele taget gælder det blå sygesikringskort kun akut behandling, der ikke har været planlagt i forvejen.

Undersøg dækningsgraden, inden du tager afsted!

Til rigtig mange, kortere rejser indenfor EU’s grænser vil det blå sygesikringskort være nok for de fleste, men hvis du rejser i længere tid eller har skavanker, som kan betyde en tur på sygehuset, så bør du altid tjekke grundigt op på reglerne i det land, du rejser til. Dækningsgraden kan ændre sig ufattelig meget fra land til land, og du bør undersøge forholdene grundigt, inden du drager afsted. Alle oplysninger om den offentlige sundhedssektor i et andet EU-land kan findes på Borger.dk, hvor du ligeledes kan blive klogere på alt fra refundering til klagemuligheder. Ét besøg for meget er bedre end ét besøg for lidt, og derfor anbefaler vi, at du læser lidt på lektien, inden du tager afsted.

Hvis du vurderer, at det blå sygesikringskort ikke er dækning nok for dig og din familie, så er en privat rejseforsikring den eneste vej fremad – og dette gælder ligeledes, hvis du rejser til lande udenfor EU’s grænser.