Er vin sundt?

Jeg holder rigtig meget af vin, og synes alt lige fra historien, produktionen, druen, flaksen, duften og ikke mindst smagen er yderst interessant. Mit vinhjerte følger oftest årstiden - vinter, forår, sommer og efterår - hver vin til sin tid. Ligeledes fordi vin og mad går hånd-i-hånd, så når der spises en let på tapas på terrassen en forårsdag, serverer jeg gerne en let afkølet drue, og ikke den tunge 'amarone', der nok gør sig bedst en juleaften eller lignende.

Sponsoreret indhold
rødvin i glas

Personligt har jeg et STORT vinhjerte:

Alkoholen i vin gør naturligvis at vin skal drikkes med respekt. Sundhedsstyrelsen anbefaler maksimalt 14 genstande om ugen for kvinder, mens den er lidt højere hos mænd. Forskellen på mænd og kvinder er ligeledes et aktivt debatemne, som vi ikke vil komme yderligere ind på i dette indlæg.

Dog kan du med fordel læse mere omkring den anbefalede alkoholmængde i indlægget:
Hvor meget alkohol må man drikke?

Hvorfor holder jeg af vin

Vin er velegnet til mange forskellige anledninger.

En varm sommerdag på terrassen med et glas Rosé, en kraftig Zinfandel juleaften til den saftige og fedtede juleanretning, en cremet Chardonnay til den friske fisk, eller en let Mousserende Brut som velkomstdrink til virksomhedsreceptionen. Det er faktisk kun fantasien der sætter grænser, men vinen er med til at danne den samlede oplevelse til enhver lejlighed.

Når det kommer til præferencer til vin, område og druer spænder det meget bredt. Det er netop også derfor jeg synes vin er så interessant. For hvad jeg måske synes kan være den bedste vin, er ikke nødvendigvis den samme oplevelse for mine arbejds-kollegaer eksempelvis har om selv samme vin. Og netop dette er en essentiel pointe at huske:

Hvis man kan lide vinens smag, er historie, pris, land, flaske og mere underordnet – for i sidste ende er det smagen som er det afgørende.

Men er vin sundt?

Når dette spørgsmål skal besvares, kan det være svært at give et entydigt svar. For ligesom alt andet, er det ikke sundt at overdrive sit forbrug – og dette gør sig altså også gældnede for vin. Dog indeholder vin rigtig mange gode egenskaber, kvag druerens stærke antioxidanter der bidrager til forstærket immunforsvar, stabilisering af blodsukkeret – og den måske mest tydelige – har vin en afslappende effekt.

Men når man skal besvare sådan et spørgsmål, er det vigtigt at man ikke kigger på vinen isoleret set. Som jeg beskriver i ovenstående afsnit (Hvorfor holder jeg af vin), er vin ofte en ting vi sætter sammen med enten mad, snacks, eller en begivenhed.

Vin er et godt supplement til en i forvejen sund livsstil, hvis man vel og mærke prioriterer alkoholen med respekt. Samtidig bør man også “næsten” altid indtænke mad i samme omfang man tænker vin. Interessen i at sammensætte og eksperimentere smagsammensætninger mellem mad og vin gør hele oplevelsen endnu mere gennemført.

Det er også dette forskerne mener er grunden til at man ofte snakker om vin som værende sundt. Argumentet er derfor; har man en moderat tilgang til alkohol – har det ganske vidst en sundhedsmæssig effekt. Det handler altså ikke om alkoholen, men rettere om ens livsstil.

Læs også: Vinlandet Italien – hvorfor elsker vi det? 


Du kan også læse mere om vin, spiritus og gastronomi på Aromatisk.dk